Postcrossing bemutató

Mi is az a postcrossing? Röviden ennyi: valakinek küldesz egy képeslapot, cserébe te is kapsz valakitől. Régen is imádtam gyűjteni, ezért kitaláltam, hogy felbélyegzett borítékokat fogok gyűjteni a világ minden országából. Próbáltam keresni erre egy megoldást, amikor rátaláltam a https://www.postcrossing.com/-ra. Ezen az oldal kb. ugyanerre való, csak képeslapokkal. Viszont beírtam a profil oldalamon, hogy ha lehetséges, akkor a képeslapot borítékban kérném. Az eddigi 4 lapból, amit kaptam, egyet borítékban kaptam, tehát nem 100%-os a módszer, de azért mégis valami. Hogyan működik a rendszer?

Regisztráció után kérhetsz egy címet, ide kell majd küldened a képeslapot. Az illető adatlapján el lehet olvasni, hogy milyen képeslapokat szeretne kapni, miket gyűjt. Az oldal generál egy azonosítót, ami országkódból és egy számsorból áll, pl.: HU-454845. Ezt a kódot kell ráírnod a képeslapra, hogy megérkezéskor be tudja regisztrálni a címzett az oldalra. Amint ez megtörténik, tehát megérkezik hozzá a lap és be is regisztrálja, akkor a rendszer a te címedet is kiadja valakinek, most már csak várni kell és megérkezik majd neked is a lap, amit szintén majd be kell regisztrálnod.

Ezzel kapcsolatban volt is már egy vicces élményem. Kaptam egy képeslapot az USA-ból, amire a feladó rosszul írta fel az azonosítót. Ilyenkor segítséget lehet kérni az oldal üzemeltetőitől, megadtam a nevét, hogy néz ki a képeslap, mi volt a hibás azonosító. Ez alapján könnyen beazonosították nekem a lapot, kiderült, hogy két számjegyet véletlenül felcserélt a feladó.

Egyszerre 5 képeslapod lehet úton, de ez az összes küldött lapok számától függően emelkedik

Vannak az oldalon nagyon extrém felhasználók is, akik több, mint 20 000 darab képeslapot küldtek a rendszeren keresztül, tehát ők kb ennyit kaptak is. Érdekelne mit gondol a postásuk erről. 🙂

Léteznek postcrossing találkozók is, amikor a résztvevők közösen kikérnek egy címet és neki közösen küldenek egy lapot. Ezek a lapok általában tele vannak aláírásokkal vagy tele vannak pecsételve.

A legnagyobb problémát a képeslapok beszerzése okozza számomra, de mióta bekerültem egy zárt magyar Postcrossing facebook csoportba, azóta egyszerűbb. Szoktak közösen is képeslapokat rendelni a kiadóktól, illetve közösen feladni, a Magyar Posta üzleti Flexi szolgáltatását kihasználva lényegesen olcsóbban nagy mennyiségben.

Eddigi statisztikám:

Az első lapot Oroszországba küldtem, 38 nap alatt ért oda, ezért mostanában inkább mindet elsőbbségivel küldöm, így lényegesen csökkent a postázás ideje.

 

Vélemény, hozzászólás?