Prémium Egészségpénztár Csodakártya

Áprilisban múlt három éve, hogy beléptem a Prémium Egészségpénztárba. Korábban már volt EP tagságom máshol, de akkoriban még a cafeteria részeként kaptam pénzt a számlámra, de az akkori új munkahelyem már nem adott semmilyen támogatást, így a számlát is megszüntettem. Eltelt pár év, az egyik volt kollégám hívta fel rá a figyelmemet, hogy érdemes újra számlát nyitni, ő ajánlotta a Prémiumot, azaz akkor még AXA-t, ami később átalakult és új nevet kapott. Miért is érdemes egészségpénztári tagnak lenni?

Az egyéni befizetések után 20 százalékos személyi jövedelemadó kedvezmény érvényesíthető, visszatérítés formájában, maximum évi 150 000 forintig. Prevenciós szolgáltatásra kifizetett összegek esetén további 10 százalékot kaphatunk vissza. (Ilyen például a MelanomaMobil anyajegy-és bőrrákszűrés.) 

Lehetőségünk van a befizetett pénzünket 24 hónapra lekötni, ilyenkor a lekötött összegre 10 % adóvisszatérítés vehető igénybe. (Viszont ha a 24 hónap lejárta előtt feltörjük a lekötést, a visszatérítést 20%-kal megnövelten kell visszautalnunk.)

Persze fontos megjegyezni, hogy akinek alacsonyabb a fizetése vagy más kedvezmény miatt kevesebb adót kell fizetnie, annak nem biztos, hogy elérhető a maximális, 150 000 forintos visszatérítés. A visszatérítéshez a pénztár minden évben egy igazolást állít ki, ez alapján kell az adóbevallásunkat kitölteni. Az adóbevallás feldolgozása után a NAV visszautalja a pénztári számlánkra az összeget, amit ezután újra fel tudunk használni egészségcélra.

Befizetéseinkből a pénztár működésének finanszírozására a következő összeg kerül levonásra:

  • évi 120 000 Ft befizetés alatt 6,5 %
  • évi 120 000 Ft feletti részre 4,5 %
A legegyszerűbb esetben EP kártyával fizethetjük ki a szolgáltatások és termékek árát, de még mindig akad néhány hely, ahol nem fogadnak el kártyát. Ezeken a helyeken számlát kell kérnünk, majd ezeket be kell küldenünk a pénztárnak. Beérkezés után a számlánkon elérhető (vagy lásd Csodakártya lentebb) összegből visszautalják nekünk a vásárlás ellenértékét.

Igazán kényelmes azóta lett csak a rendszer használata, mióta a pénztár bevezette a Csodakártyát. Ez a funkció úgy működik, hogy a webalkalmazásban beregisztráljuk a normál bankkártyánkat, majd vásárláskor, ha egyáltalán nincs pénz vagy nincs elég fedezet a számlánkon, akkor a rendszer a termék/szolgáltatás árát + működési költséget (6,5 vagy 4,5 %) vagy az előző összeg és az egyenleg különbségét ráterhelik a bankkártyánkra.

Egészségpénztári számlánk terhére nem csak gyógyszereket, egészséggel kapcsolatos szolgáltatásokat, hanem akár csecsemő étkezéssel és gondozással kapcsolatos kiadásainkat is fizethetjük. Például tápszerek, pelenka, stb. 

További felhasználási lehetőségeket a Prémium EP weboldalának Mire költhetek aloldalán találhat.

 

A pénztárba való belépés jelenleg ingyenes.

Prémium Egészségpénztár

Vélemény, hozzászólás?