Raspberry Pi2, a mini HTPC

Korábban a Western Digital WDTV termékét használtuk filmnézésre, annyira bejött a dolog, hogy az elsőt szintén egy WDTV követte, mégpedig a Live verzió. Ez utóbbi már képes volt a DTS hangsávok direkt lejátszására, amire házimozi erősítő nélkül kifejezetten szükség is volt. Maga az eszköz nem volt egy erőgép, de a filmek, sorozatok lejátszásával nem volt gondja. Sajnos néhány év után történt vele valami és állandóan lefagyott, a végére már képtelenség volt használni, szóval valamilyen alternatíva után kellett nézni. Ekkor került a képbe a Raspberry Pi2, aminek megvásárlása az egyik legjobb döntés volt.

Azzal tisztában voltam, hogy a Raspberry Pi első változata még kevés lett volna az 1080p-s tartalmak lejátszásához, de amikor megjelent a második verzió, a Youtube-on elérhető videók szerint tökéletes választássá vált. Magát az eszközt a Málna PC-től vásároltam kitben, hűtőbordával, házzal, memóriakártyával és erősebb adapterrel. Az összeszerelés kicsit legózáshoz volt hasonlítható, a ház is lapraszerelten érkezett, a hűtőbordákat is nekem kellett felragasztanom a chipekre az alaplapon.

img_3174img_3175

A memóriakártyára egyből az OpenELEC nevű direkt erre a célra kitenyésztett linux disztribúciót telepítettem. Ez a kis operációs rendszer tényleg csak a legszükségesebb dolgokat tartalmazza, média lejátszásra van kihegyezve, a Kodi nevű szoftver köré épül fel. A csomagban kapott 8 GB-os microSD kártya bőven elég a rendszer használatához, a tényleges tartalom az USB-n csatlakozó merevlemezen van tárolva. Az erősebb tápnak elméletben elégnek kellene lennie, hogy meghajtsa a Raspberry Pire csatlakozó táp nélküli merevlemezt is, de sajnos ezt valamiért nem tudtam még beállítani, így egy aktív USB hubon keresztül használom.

aeonnoxsilvo12-1

A Kodihoz rengeteg kiegészítő, úgynevezett addon érhető el, amivel tovább lehet bővíteni a funkcióit. Az addonok online repository-kon keresztül tölthetőek le vagy Zip-ből telepíthetőek.

Az egyik kedvencem a Kodiban a CEC támogatás. Ez azt jelenti, hogy a TV-hez HDMI-n keresztül csatlakozó eszközt a televízió távirányítójával tudjuk irányítani. Így gyakorlatilag nincs szükség külön irányítóra, egérre, billentyűzetre. Egyébként a Kodi menürendszer navigációja direkt úgy van kitalálva, hogy könnyen lehessen irányítóval vezérelni. Ha mégis szükség lenne szövegbevitelre, használhatunk egy USB billentyűzetet vagy a legtöbb mobil platformra elérhető Kodi Remote alkalmazást. Az irányító megnövekedett használata miatt egyébként kénytelen voltam beszerezni egy újat Kínából, mert a régi már nem volt tökéletes.

Az eszközre telepíthető többek között az rTorrent kliens is, amelynek egy egyszerű webes felülete is van. Ha itt felveszünk RSS csatornákat, könnyen megoldható, hogy kedvenc sorozataink automatikusan letöltődjenek a merevlemezre.

A Kodi média könyvtárat hoz létre a merevlemezen tárolt állományokból és azokhoz automatikusan letölti a borítókat, epizód leírásokat, szereplőket, stb. A helyi meghajtón kívül NAS-on tárolt tartalmainkat, illetve más hálozati helyeken tárolt állományainkat is felvehetjük könyvtárunkba.

Léteznek olyan addonok is, amelyek a feliratok letöltését is egy gombnyomásra lehetővé teszik. Beállítható, hogy megtekintés után bizonyos idővel az állományok automatikusan törlésre kerüljenek. Ha használjuk a Trakt.tv-t sorozataink követésére, a kapcsolódó addon segítségével az epizódok befejezése után automatikusan bejegyzésre kerül az adott epizód az oldalon is.

screenshot-2015-11-13-12-05-31

Nemrég megjelent a Raspberry Pi3, de mivel tökéletesen elég a 2-es verzió is, nem éreztem szükségét az új beszerzésének. Szerintem ár/érték arányban nagyon jó választás a Raspberry Pi2/3 HTPC-nek. Remélhetőleg hamarosan megjelenik a régóta béta változatban (7.0 beta 3) elérhető friss OpenELEC verzió is, amiben már a legfrissebb Kodi verzió (16.1) van.

Vélemény, hozzászólás?